Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J82a12n 44S87v31a31t57e35k

3. 11. 2022 10:52

Může mi někdo z diskutujících vysvětlit fyzikální důvod pro znehodnocení brzd vlivem jejich mírného používání (rozuměj vlivem toho, že člověk nejezdí "brzda - plyn")?

Navíc mám dojem, že např. u elektroaut je naopak doporučováno využívat rekuperaci (tedy využít kinetické energie, kterou musím snížit, pakliže chci snížit rychlost auta). Znamená to snad, že pokud člověk (ať už s automatem nebo s elektromobilem) bude jezdit předvídavě, tj. tak aby "ušetřil", zavdává příčinu vyššímu opotřebení brzd?

Neměli by tedy výrobci aut přizpůsobit brzdy (jejich systém, kvalitu) tak, aby je mohl člověk, který chce jezdit ohleduplně k životnímu prostředí (a vlastní peněžence), bez obav používat tak (při jízdě jaksi předvídavé a co nejvíce plynulé), aby netratil zase na těch opravách (výměně) brzd?

Není v tom zase jednou snaha někoho vytřískat na spotřebiteli vyšší obolus (tu za elektromobil s drahou baterkou, tu za mírně používané brzdy aj.)?

Prostě a jednoduše:

Jak se může něco (zde brzdy), co používá člověk minimálně (v krajním případě vůbec, ale to je v případě brzd téměř vyloučené), degradovat více než v případě, že je to používáno naplno?

Mé znalosti fyziky (a to jsem vystudovaný jaderný inženýr) na to nestačí...

1 0
možnosti
JP

Tak se podívejte na Černé obce z 2.11.2022. Tam byly baterie v novém autě. Že je konstruováno na současné emisní požadavky, tudíž baterie se za jízdy nabíjí málo. Měli byste ji tedy tak obden dobít ze zásuvky. Za nedlouhou dobu ji teda odděláte, koupíte novou ... a pomůžete tak leda tvorbě HDP státu. Koukala jsem jak jelen.

3 0
možnosti
Foto

Stáňo, ať změní opravnu. Pokud je to opravdu zánovní auto, tak nebudou zadřené brzdové písty. Potřebovali si v dílně vydělat, a zřejmě nic neměnili, jen to účtovali. Do kufru ji mohli dát díly z jiného vozu... Hezkej den!

4 0
možnosti
Foto

A umíte si představit, milý Horste, že přijde dáma v kostýmku do servisu a začne na příjmu oprav technikům (z 99% jsou to muži) vykládat, že není třeba měnit brzdové obložení, ale ze je třeba jen zadřené pístky nebo zrosolovatělou brzdovu kapalinu v hadičkách??? ;-)

To by tam na ni koukali jako když spadla z měsíce! ;-DR^

Martě změnu opravny vyřídím, jdeme zase brzy na kafíčko. ;-)

0 0
možnosti
RJ

Tohle nemá se způsobem jízdy nic společného, automat neutomat.

1 0
možnosti
Foto

A jak to má ubohá Marta poznat? Co byste jí tedy poradil? Ráda jí to vyřídím. ;-)

Byla bych na tom stejně, taky se v autech nevyznám tak dopodrobna. A myslím, že bych nebyla zdaleka sama! ;-)

0 0
možnosti
Foto

Škoda že jsem u toho nemohl být, I na dálku jako automechanik tvrdím, že to smrdí. Holčina jezdí správně, tedy šetří brzdy i motor a žádná převodovka s tím nemá co dělat. Jinak nemám rád automatiku ani "dízl," a E- auta přímo nenávidím... Vám přeji hezký večer i sny a auto bezporuchové!R^

2 0
možnosti
RJ

Touhle vypadá na zadřené pístky. A skutečně to nemá nic společného se způsobem jízdy, máte samo sebou pravdu.

2 0
možnosti
Foto

Ja som si vždy plietka brzdu a plyn...tuším to mám tak i v živote V

3 0
možnosti
Foto

V autě je to asi dost nebezpečné! ;-) V životě by to mohla být i výhoda?!? ;-)

Díky za návštěvu. VR^

2 0
možnosti
  • Počet článků 195
  • Celková karma 38,97
  • Průměrná čtenost 4980x
Svět mne baví. Cvrkot kolem je úžasný.

Pozoruji (nejen) naši malou zemi z ještě menší zemičky.

 

Foto (c) Štěpánka Boudová